Drágult az olaj

MTI
2003.12.24. 16:33
A szerdai, rövidített kereskedés végére, érdeklődés hiányában már csak keveset drágult az északi-tengeri Brent referencia-könnyűolaj.

A piacon változatlanul arra számítanak, hogy az Egyesült Államokban tovább fogyott a stratégiai tartalék a múlt héten, és figyeltek a kuvaiti olajminiszter szerdai nyilatkozatára is, amely szerint az OPEC a legközelebbi miniszteri értekezletén, februárban "foglalkozni fog a jövő évi második negyedévre várható túlkínálat problémájával".

A Brent a legközelebbi határidőre több mint két dollárral olcsóbb a múlt hét végi csúcsoknál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus a legközelebbi, februári határidőre szerdán hordónként 29,06 dolláron zárt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 2 centtel drágábban, mint kedden. Napközben 29,00 dollár és 29,55 dollár között változott az ára. Kedden 5 centtel drágult, hétfőn 1,06 dollárral olcsóbbodott, pénteken 75 centtel olcsóbbodott, csütörtökön 21 centtel drágult, múlt szerdán 62 centtel drágult.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, februári határidőre szerda délután, az IPE zárása után hordónként 32,10 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó elektronikus ACCESS-jegyzésében, 15 centtel drágább a keddi New York-i zárónál. Kedden hordónként 8 centtel 31,95 dollárra drágult, hétfőn 1,03 dollárral olcsóbbodott, pénteken 73 centtel olcsóbbodott, csütörtökön 36 centtel drágult, múlt szerdán 44 centtel drágult New Yorkban.