Fegyveres járatkísérők az USA-ba tartó MALÉV-gépeken is?

MTI
2003.12.29. 20:06
A Malév megkezdte az egyeztetést a belügyi és rendvédelmi szervekkel az amerikai kormány azon rendelete kapcsán, melynek értelmében vasárnaptól a külföldi légitársaságoknak fegyveres utaskísérőt kell biztosítaniuk az Egyesült Államokba irányuló járataikon, ha erre az amerikai hatóságok felkérik őket - közölte az MTI érdeklődésére a magyar légitársaság szóvivője hétfőn.

Krebsz Adrien elmondta: Magyarországon létezik ilyen feladat ellátására speciálisan képzett alakulat, az utasbiztonság érdekében bevethető úgynevezett "légi marsallok". A rendelet végrehajtásának hátterét "sok oldalról kell biztosítani, jogi, szabályozási szempontból is meg kell teremteni", ezt a célt szolgálja a rendvédelmi szervekkel való egyeztetés - fűzte hozzá.

Ha az Egyesült Államok hatósága olyan információ birtokába jut, "hogy egy bizonyos járaton nemkívánatos személy fog utazni", közli feltételezését az adott légitársasággal és felkéri, hogy telepítsen az érintett kormány alkalmazásában álló fegyveres kísérőt a gépre - mondta Krebsz Adrien. Az amerikai belbiztonsági tárca hétfőn jelentette be, hogy a rendelet, mely már vasárnap hatályba lépett, előírja: a légitársaságokat, ahol szükséges, felkérik, hogy kiegészítő óvintézkedésként telepítsenek jól kiképzett, a kormány alkalmazásában álló fegyveres kísérőt a kijelölt járatokra.

Tom Ridge miniszter szerint az óvintézkedés része annak a törekvésnek, hogy a légi utazást az amerikaiak és az Egyesült Államokba látogató külföldiek számára egyaránt biztonságosabbá tegyék. Washingtoni közlés szerint néhány állam már alkalmaz polgári ruhás fegyveres járatkísérőket az Egyesült Államokba tartó, illetve onnan érkező járatokon.