Tetemes borravalóra csábít az euró

euractiv.hu
2004.01.10. 15:03
Újabb hibáját fedezték fel az eurónak: az euróövezet tagállamaiban osztogatják a legtetemesebb borravalót, s ez feltételezések szerint összefüggésben van a közös pénz használatával. Egy-egy termékért vagy szolgáltatásért az eurózónában 10-20 százalékos "felárat" fizetnek.

Claudius Schmitz német marketingprofesszor szerint a legtöbben azért mondanak le a visszajáró apróról, mert nem akarnak fukarnak látszani. A "tartsa meg az aprót" mentalitással viszont sikerült elérni, hogy egy 2,50 eurós kávéért három eurót fizetnek az emberek, vagyis a borravaló értéke kiteszi a vásárolt termék árának egyötödét. (Európában az éttermek vendégei, illetve a taxik utasai általában tíz százalékos borravalót adnak.)

Egy euró sokkal többet ér, mint az új valutát használó országok korábbi pénznemének egysége. 1,26 dolláros értékén az euró már nincs is olyan távol az angol fonttól, amely jelenleg 1,79 dollárt ér. Az egyetemi előadótanár azt tanácsolja német honfitársainak, hogy a számlán lévő összeg felfelé kerekítése helyett türelmesen várják meg, amíg leszámolják nekik a visszajárót, és csak ezt követően adjanak borravalót.