Judit
-2 °C
8 °C

Egymilliárdos veszteség a DKG-East-nél

MTI
2004.01.20. 10:03
A tervezettnél valamivel magasabb, 5 milliárd 22 millió forint árbevétel ellenére egymilliárd forint veszteséggel zárta a 2003-as gazdasági évet Zala megye legnagyobb gépipari cége, a DKG-East Rt. - közölte az MTI-vel Mádé Károly vezérigazgató. Mint elmondta, az olaj-, gáz- és vegyipari berendezéseket, nagyobb részegységeket gyártó nagykanizsai kőolajipari gépgyárnak telített megrendelés-állománya volt tavaly. A negatív eredményt döntően a "katasztrofálisan alakult forint-dollár-euró árfolyam viszony" okozta.

Miközben az alapanyag zömét az egyre erősödő euróért tudták beszerezni, az export-elszámolás a zuhanásszerűen gyengült dollárban történt, míg a hazai értékesítés az ugyancsak mélypontot elért forintban - tette hozzá. A társaság 2004-re mintegy 5,5-5,7 milliárd forint árbevétellel és nullszaldós mérleggel kalkulál. A tavalyinál nagyobb árbevételt - a vezérigazgató szerint - főként egy "tízmillió dolláros Gazprom-megbízás és a minusz 60 Celsius fokos hőmérsékleten is kitűnően vizsgázott gázelőkészítők iránti további orosz igény, illetve a brazil olajipari partner 11 darab tengeri csőgörény indító-fogadó állomásra szóló megrendelése" alapozhatja meg.

A mennyiségileg növelendő értékesítés mellett a nullszaldó eléréséhez az anyag- és termelési veszteségek további elemzése és mérséklése, valamint 10-15 fős leépítés társul - közölte Mádé Károly. Tájékoztatása szerint a 68 százalékban Gazprom-tulajdonú, 640 dolgozót foglalkoztató DKG-East Rt. jegyzett tőkéje 2,3 milliárd, saját tőkéje 4,6 milliárd forint.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.