Egymilliárdos veszteség a DKG-East-nél

MTI
2004.01.20. 10:03
A tervezettnél valamivel magasabb, 5 milliárd 22 millió forint árbevétel ellenére egymilliárd forint veszteséggel zárta a 2003-as gazdasági évet Zala megye legnagyobb gépipari cége, a DKG-East Rt. - közölte az MTI-vel Mádé Károly vezérigazgató. Mint elmondta, az olaj-, gáz- és vegyipari berendezéseket, nagyobb részegységeket gyártó nagykanizsai kőolajipari gépgyárnak telített megrendelés-állománya volt tavaly. A negatív eredményt döntően a "katasztrofálisan alakult forint-dollár-euró árfolyam viszony" okozta.

Miközben az alapanyag zömét az egyre erősödő euróért tudták beszerezni, az export-elszámolás a zuhanásszerűen gyengült dollárban történt, míg a hazai értékesítés az ugyancsak mélypontot elért forintban - tette hozzá. A társaság 2004-re mintegy 5,5-5,7 milliárd forint árbevétellel és nullszaldós mérleggel kalkulál. A tavalyinál nagyobb árbevételt - a vezérigazgató szerint - főként egy "tízmillió dolláros Gazprom-megbízás és a minusz 60 Celsius fokos hőmérsékleten is kitűnően vizsgázott gázelőkészítők iránti további orosz igény, illetve a brazil olajipari partner 11 darab tengeri csőgörény indító-fogadó állomásra szóló megrendelése" alapozhatja meg.

A mennyiségileg növelendő értékesítés mellett a nullszaldó eléréséhez az anyag- és termelési veszteségek további elemzése és mérséklése, valamint 10-15 fős leépítés társul - közölte Mádé Károly. Tájékoztatása szerint a 68 százalékban Gazprom-tulajdonú, 640 dolgozót foglalkoztató DKG-East Rt. jegyzett tőkéje 2,3 milliárd, saját tőkéje 4,6 milliárd forint.