A Richter és az Egis is pályázik Hungaropharmára

MTI
2004.01.20. 12:43
Az Egis Rt. és a Richter Gedeon Rt. is pályázik befektetői konzorcium tagjaként a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Rt. 25 százalék plusz egy szavazatnyi részvénycsomagjára, amelyet az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) hirdetett meg. Az ÁPV Rt. 2003. december 18-án írt ki nyilvános pályázatot a Hungaropharma 1,5 milliárd forint névértékű részvénycsomagjának értékesítésére. A csomag meghirdetett minimumára 2,03 milliárd forint.

A pályázat beadásának határideje hétfőn járt le. Az ÁPV Rt. a Forrás Rt.-vel közösen értékesíti a Hungaropharma kisebbségi részesedését. A Forrás Rt. a társaság 10 százaléknyi, az ÁPV Rt. pedig 15 százalék plusz egy szavazatnyi részvényét adja el. A két tőzsdei gyógyszergyártó cég jelenleg is tulajdonos egy konzorcium tagjaként a Hungaropharmában. A konzorcium, amelynek tagjai a Béres Rt., az Egis Rt., a Richter Rt. és a gyógyszerészekből alakult Magyar Gyógyszer Rt. 2002 júliusában szerzett ötven százalék plusz egy szavazatnyi tulajdonrészt a Hungaropharmában privatizációs pályázat nyerteseként. Részesedésüket azóta mintegy 72 százalékra növelték dolgozói részvények felvásárlásával.

A konzorciumon belül a Béres, az Egis és a Richter egyenlő arányú, 21,7 százaléknyi részvénnyel rendelkezik. A Magyar Gyógyszer Rt. tulajdoni hányada ennél kisebb, hét százalék körül van, mintegy három százaléknyi részvény pedig továbbra is a dolgozók tulajdonában van. A privatizációs pályázaton indulóknak titoktartási kötelezettségük van, ami alól csak a tőzsdei cégek kaphatnak felmentést. A harmadik nagytulajdonos, a Béres Rt. erre hivatkozva nem adott felvilágosítást, hogy pályázik-e a Hungaropharma részvényeire.