Nagy veszteség a Visteonnál

MTI
2004.01.23. 16:35
Az amerikai Visteon autóalkatrészgyártó a vártnál nagyobb, 863 millió dollár veszteséget jelentett a negyedik negyedévről pénteken. Egy évvel korábban 34 millió dollár, részvényenként 27 cent volt a veszteség. A növekedés oka az a 756 millió dollár, amit átszervezési költségként kellett kifizetni, miután a társaság 2000-ben tulajdonilag szétvált legfőbb partnerétől és anyavállalatától, a Ford Motortól. A Delphi, a Visteon legfőbb versenytársa az Egyesült Államokban a hét elején gyengébb eredményekről számolt be a negyedik negyedévben, ugyancsak az átszervezésekre hivatkozva.

Magyarországon a Visteon Hungária Kft. a Ford Hungária Kft. jogutódjaként az egyik legrégebben Székesfehérvárra telepedett multinacionális cég. A Visteon székesfehérvári Alba üzemében tavaly augusztusban helyeztek üzembe egy évi hatszázezer, az autóipari légkondicionáló rendszerekben használatos kompresszor előállítására alkalmas gyártósort. A fejlesztés harmincmillió dollárba került.

A Székesfehérvárott gyártott támolygó tárcsás, változtatható teljesítményű kompresszort elsőként a Ford Focus C.Max modelljébe szerelik be. A Visteon Alba üzemében mintegy 1300-an dolgoznak, a gyár évente 8,5 millió terméket - gyújtótekercseket, indítómotorokat és üzemanyag-szállító rendszereket - állít elő és szállít nyugat-európai piacokra. A termelési érték 2002-ben 190 millió dollár volt, 2003-ra - a kereslet csökkenése miatt - 160 millió dollárt terveztek.