Vilma
-7 °C
4 °C

Nagy veszteség a Visteonnál

MTI
2004.01.23. 16:35
Az amerikai Visteon autóalkatrészgyártó a vártnál nagyobb, 863 millió dollár veszteséget jelentett a negyedik negyedévről pénteken. Egy évvel korábban 34 millió dollár, részvényenként 27 cent volt a veszteség. A növekedés oka az a 756 millió dollár, amit átszervezési költségként kellett kifizetni, miután a társaság 2000-ben tulajdonilag szétvált legfőbb partnerétől és anyavállalatától, a Ford Motortól. A Delphi, a Visteon legfőbb versenytársa az Egyesült Államokban a hét elején gyengébb eredményekről számolt be a negyedik negyedévben, ugyancsak az átszervezésekre hivatkozva.

Magyarországon a Visteon Hungária Kft. a Ford Hungária Kft. jogutódjaként az egyik legrégebben Székesfehérvárra telepedett multinacionális cég. A Visteon székesfehérvári Alba üzemében tavaly augusztusban helyeztek üzembe egy évi hatszázezer, az autóipari légkondicionáló rendszerekben használatos kompresszor előállítására alkalmas gyártósort. A fejlesztés harmincmillió dollárba került.

A Székesfehérvárott gyártott támolygó tárcsás, változtatható teljesítményű kompresszort elsőként a Ford Focus C.Max modelljébe szerelik be. A Visteon Alba üzemében mintegy 1300-an dolgoznak, a gyár évente 8,5 millió terméket - gyújtótekercseket, indítómotorokat és üzemanyag-szállító rendszereket - állít elő és szállít nyugat-európai piacokra. A termelési érték 2002-ben 190 millió dollár volt, 2003-ra - a kereslet csökkenése miatt - 160 millió dollárt terveztek.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.