Tíz Jukosz-vezér az Interpol körözési listáján

Napi Online
2004.01.27. 13:38
Tíz jukoszos cégtulajdonost, illetve vállalatvezetőt vetettek fel az Interpol körözési listájára az orosz hatóságok, miután korábban a társaság több, meghatározó részvényesét is letartóztatták. Az Interfax hírügynökség az orosz főügyés első helyettesét, Jurij Birjukovot idézve arról számolt be, hogy a hírek szerint Izraelbe menekült Leonyid Nevzlin, Vlagyimir Dubov és Mihail Brudno Jukosz-tulajdonosok is szerepelnek az Interpol-listán.

Birjukovot és Nevzlint 39 millió dollár elsikkasztásával vádolják, s közel egymillió dollárra rúg a vélelmezett adócsalás nagysága is. Dubov a főügyész-helyettes szerint állami alapokból síbolt el pénzt, míg Brudno kívülálló cégekből 2,8 millió dollárt lophatott ki. A másik hét jukoszos tisztviselőt azzal vádolják, hogy olyan cégeket hoztak létre, melyek a Jukoszt az adócsalásban segítették.

Októberben tartóztatták le a leggazdagabb orosznak számító fő Jukosz-részvényest, Mihail Hodorkovszkijt, adócsalással és szélhámosság vádjával, de megfigyelők szerint - emlékeztet a Reuters - az őrizetbe vétellel a Kreml jelezte nemtetszését a milliárdos üzletember politikai ambícióit illetően. Platon Lebegyev július óta élvezi a hatóságok vendégszeretetét, míg a hatodik legnagyobb Jukosz-tulajdonos, Vaszilij Saknovszkij házi őrizetben van.