Az Aventis gyógyszergyár megnevezte lehetséges fúziós partnereit

MTI
2004.02.02. 11:48
A Franciaországban legnagyobb gyógyszergyár, a német-francia Aventis négy európai és amerikai konszernt tud elképzelni lehetséges fúziós partnerként, a hétfői Financial Times Deutschland szerint. A Novartis, a GlaxoSmithKline, a Johnson & Johnson és a Pfizer gyógyszergyártók merültek fel lehetséges jelöltként - írta a lap az Aventis felügyelő tanácsára és vezetőségére hivatkozva, ám az Aventis szóvivője nem kommentálta a lap értesülését.

Az Aventis egyelőre nem folytat konkrét egyesülési tárgyalásokat konszernekkel, amelyek egy ellenajánlattal kiüthetnék a nagyságra második francia gyógyszergyár, a Sanofi-Synthélabo ellenséges átvételi ajánlatát. Fúziós tárgyalás egy harmadik céggel csak a második legjobb megoldás az Aventis önállósága helyett - Aventis-körök szerint.

Elemzők meglehetősen borúlátóak, és felvetik a kérdést van-e értelme egy ilyen ügyletnek. Utalnak arra, hogy a francia kormány tisztán francia megoldás mellett lenne.

A Sanofi-Synthélabo egy hete tett, akkor 47,8 milliárd eurót érő, készpénzes-részvénycserés vételi ajánlatot, illetve alternatívaként 48,5 milliárd eurós csak részvénycserés ajánlatot a nála több mint kétszer nagyobb forgalmat bonyolító Aventisre. Az Aventis felügyelőbizottsága és a vállalatvezetése visszautasította az ajánlatot, és nem javasolja a részvényeseknek az elfogadást. A fúzióval a világelső Pfizer és a brit GalxoSmithKline mögött a harmadik legnagyobb gyógyszeripari óriás jönne létre.