Csekély mértékben emelkedett az euróövezeti feldolgozóipar mutatója

MTI
2004.02.02. 13:09
Az euróövezeti feldolgozóipar Reuters kezelte beszerzőimenedzser-mutatója 52,5 pont januárról, ötödik hónapja jelezve az ágazat növekedését. A mutató decemberben 52,4 pontra emelkedett a novemberi 52,2 pontról.

A januárban kissé gyorsult növekedés főleg az export nagy bővüléséből táplálkozott, az euró erősödése ellenére, azonban a munkáltatók éppen a közös valuta felértékelődésére hivatkozva csökkentették a munkahelyek számát, költségcsökkentés címén. Elemzők szerint a januári termelési részmutató arra vallott, az euróövezeti ipar növekedése jelenleg 2 százalékos vagy még több az egy évvel korábbihoz képest. A megrendelések részmutatója további növekedésre utalt.

A mutató csekély januári növekedése nem késztette az elemzőket afféle elképzelésre, hogy az Európai Központi Bank (EKB) esetleg már csütörtökön emelné a 2 százalékos, rekordalacsony irányadó kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, hiszen a fellendülés még Nyugat-Európa szerte bizonytalan, és az euró erőssége miatt is minden bizonnyal jónéhány hónapig halogatja még az emelést az EKB. A halogatást a 2 százalékos riadószámhoz igen közeli inflációs adatok is lehetővé teszik.