Bush megvon minden kedvezményt

Napi Online
2004.02.02. 16:45
Az elnökválasztás évében George W. Bush az Egyesült Államok hatalmas költségvetési deficitjének lefaragásával szerezne választókat, szakértők szerint azonban erre kevés az esélye.

Annak ellenére, hogy három éve rekordszufficittel vette át az amerikai költségvetést George W. Bush elnök, idén már válságosra fordult az államháztartás helyzete. Ezért az elnök úgy döntött: az 521 milliárd dollárra rúgó költségvetési hiányt lefaragandó, alig 2 400 milliárd dolláros költségvetéssel áll elő. Bush várakozásai szerint a hiány jövőre egyharmadával, 2007-re pedig a felével csökken majd.

A tervek szerint maradnának az iraki csapatok Irakban, a nagy védelmi cégek megrendelései pedig 7-10 százalékkal növekednének: a katonai költségvetés több mint 400 milliárd dollárra rúg idén. A megtakarításokat olyan szektorokban realizálnák, mint a környezetvédelem, a mezőgazdaság, vagy a kisvállalkozások támogatása.

A költégvetési megszorító intézkedéseket mindkét politikai oldal erőteljesen támadta. A demokraták szerint a modern demokrácia összes vívmányával szembenáll Bush tervezete, míg a mellette álló republikánusok elsősorban a költségvetés tarthatatlanságára hívták fel a figyelmet, hisz az Irakban állomásozó csapatok egymagukban 40 millárd dollárral növelik a kiadási oldalt.