A vártnál is magasabb a cseh infláció

MTI
2004.02.09. 11:12
Két év óta a leggyorsabb ütemben emelkedtek a fogyasztói árak januárban Csehországban az adózási változtatások és egyes szolgáltatások árszabályozásának lazítása miatt. A cseh statisztikai hivatal közlése szerint 1,8 százalékos volt a januári drágulási ütem az előző hónaphoz képest, amivel az éves inflációs ráta 2,3 százalékra emelkedett.

A Reuters által megkérdezett elemzők januárra 1,7 százalékos drágulási tempót vártak az éves inflációs rátát pedig 2,1 százalékra prognosztizálták. A hivatal szerint a januári árdrágulásokért fele részben a piaci folyamatok voltak felelősek, 0,5 százalékponttal a többletértékadót érintő változások, 0,4 százalékponttal pedig az árliberalizálás járult hozzá az infláció gyorsulásához.

A cseh munkaügyi minisztérium szintén hétfőn közzétett adatai szerint a munkanélküliségi ráta január végén rekordmagasságba ugrott, a munkanélküliek aránya a foglalkoztatottak 10,8 százalékát ( 569 ezer fő ) tette ki, szemben a múlt év decemberi 10,3 százalékos aránnyal. 2003 januárjában 10,2 százalékos volt a ráta.