Még nehezebb helyzetbe kerül az egészségügy

Napi Online
2004.02.11. 12:20
Tavaly az önkormányzati tulajdonba lévő egészségügyi intézmények 43 százalékának volt szüksége a működés finanszírozásának kiegészítésére - holott azt elvileg teljes mértékben az OEP állja - derül ki a GKI Egészségügyi-kutató Intézet jelentéséből.

Idén az intézmény-finanszírozási rendszer változásával várhatóan még több egészségügyi szolgáltató kerül nehéz helyzetbe. A GKI legutolsó vizsgálata szerint az önkormányzatok, mint fenntartók többsége elégedetlen a szak és fekvőbeteg ellátással. Pozitív visszajelzések érkeztek viszont a háziorvosi és fogorvosi szolgálatokról. Az elmúlt évben a fenntartók fele címzett vagy céltámogatás segítségével tudott fejleszteni és mindössze egyharmaduk saját finanszírozásból.

A felmérés novemberben készült, amikor a kórháztörvény még érvényben volt. Akkor összesen kilenc önkormányzat tervezte a tulajdonában lévő intézmények gazdasági társasággá való átalakítását, ebből négy pedig a privatizálását. A 116 önkormányzati kórház mindössze nyolc százalékát kívánták volna ilyen módon átalakítani, ám a kórháztörvény hatálytalanításával a komplex privatizálások nagy valószínűséggel meghiúsulnak.