Nyugat-Európában visszaestek az autóeladások

MTI
2004.02.12. 11:20
Nyugat-Európában 1,6 százalékkal csökkentek az autóeladások januárban, a lagymatag francia és német fogyasztói kiadások közepette, lerombolva a gyors élénkülésbe vetett reményeket.

Az európai autógyártók szövetségének (ACEA) adatai szerint januárban 1 173 273 gépjárművet adtak el Nyugat-Európában, 1,6 százalékkal kevesebbet, mint tavaly januárban. 2003 egészében 1,3 százalékkal csökkentek az autóeladások.

A japán és a dél-koreai autógyártók, amelyek piaci részesedést vettek el a hazai gyártóktól tavaly, folytatták európai rohamukat és több mint 20 százalékkal növelték eladásaikat.

Az európai autógyártók többségének csökkent a piaci részesedése. Európa vezető autógyártója, a Volkswagen eladásai 10 százalékkal estek vissza. Az általános irányzattal szemben az olasz FIAT növelte eladásait, és így piaci részaránya 8,8 százalékra emelkedett.

A francia Peugeot eladásai is csökkentek januárban, a német-amerikai DaimlerChrysler konszerné úgyszintén.

Az autóipar, amely az Európai Unió hazai össztermékének (GDP) megközelítőleg 4 százalékát adja, a szélesebb gazdaságot és részben a fogyasztói bizalmat is tükrözi. Ágazati szakértők az autópiac kismértékű javulását várják 2004-ben, második félévi élénküléssel.