Az első negyedévben nyereséges az Egis

MTI
2004.02.12. 11:34
Az Egis Gyógyszergyár Rt. a 2003. október 1-jén indult üzleti évének első negyedévében 1,587 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 40,3 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakit - közölte a társaság csütörtökön a magyar számviteli elvek alapján készült gyorsjelentésében.

Az eredmény megfelel az elemzői várakozásoknak. A gyógyszergyár üzemi nyeresége szintén 40 százalékkal emelkedett, 1,595 milliárd forintot tett ki a nem konszolidált adatok szerint.

Az export árbevétel 10 százalékkal 34 millió dollárra nőtt. A stratégiai piacokon továbbra is gyors volt a növekedés: az oroszországi és FÁK-piaci kivitel 36 százalékkal, a kelet-európai export 43 százalékkal, a nyugati késztermék eladás 43 százalékkal bővült. A hatóanyagok exportja viszont 42 százalékkal csökkent.

A jelentés szerint a kedvező relációs és termékösszetételből adódóan jelentősen, 24 százalékkal nőtt az értékesítés fedezete, ami 8,65 milliárd forintot tett ki tavaly október-decemberben. A bruttó fedezet az árbevétel több mint 60 százalékát tette ki, míg egy évvel korában 57 százalék volt ez az arány.

A pénzügyi tevékenységből a társaságnak 184 millió forint pozitív eredménye származott. Ezen belül 112 millió forint nyereséget hoztak az október-december hónapra kötött fedezeti célú határidős ügyletek.

Az Egis az első negyedévben 1,96 milliárd forintot fordított beruházásokra, a következő negyedévekben azonban ennél kisebb teljesítmény várható - mutat rá a jelentés.