Felére apadt a Volkswagen nyeresége

Napi Online
2004.02.18. 13:52
A Volkswagen nyeresége ugyan jelentősen esett az elmúlt évben, de a végleges számok mégis meghaladják az elemzők által várt értéket. A cég nemsokára újabb modelloffenzívába kezd.

Európa legnagyobb autógyártójának működési eredménye az egy évvel korábbi 4,8 milliárd után 2,49 milliárd euró lett, igaz ez jobb mint a szakértők által várt 2,19 milliárd euró. A Golf ötödik generációjának augusztusi bemutatkozása komolyan segített abban, hogy az eladások 0,2 százalékkal 87,1 milliárd euróra emelkedjenek.

Az utóbbi modell eddig eredményiről, a cégvezető Bernd Pischetsrieder a hét elején azt nyilatkozta, hogy bár az első hónapokban a tervezettnél húszezerrel kevesebb készült belőle, a VW mégis elégedett a számok alakulásával. A VW márka modelljeinek számát a következő tíz évben meg akarják duplázni, így növelve a piaci részesedésüket.

Szakértők ugyanakkor ennek a stratégiának a buktatóira is figyelmeztetnek, a VW egyik legutóbbi modellje, a luxus kategóriába pozíciónált Phaeton ugyanis nem hozta tavaly a várt eredményeket. A tengerentúli piacokon jóval a tervszámok alatt értékesítettek belőle.