Gyöngyi
2 °C
13 °C

Bepanaszolta az Unipetrolt a Mol

MTI
2004.02.18. 14:02
Bepanaszolta az Unipetrol vegyipari holding vezetését a cseh állami vagyonalapnál a magyar MOL és a lengyel PKN Orlen, mert szerintük az Unipetrol nem bocsátott elegendő információt a két társaság rendelkezésére, holott ez alapfeltétele annak, hogy reális kötelező erejű vételi ajánlatot tehessenek a legnagyobb cseh vegyipari cég 52 százalékos állami részvénycsomagjának megvételére - írja szerdán a Mladá Fronta Dnes című prágai napilap.

A legolvasottabb cseh napilap szerint a MOL panaszában azt is megírta, még nem döntötte el véglegesen, hogy tesz-e kötelező erejű vételi ajánlatot az Unipetrolra, vagy sem.

"Egyetértünk a beruházókkal, hogy az Unipetrol nem szolgáltatott ki nekik elegendő mennyiségű információt. Az állam képviselőin keresztül a felügyelő bizottságban nyomást fogunk gyakorolni a vezetésre, hogy a hibát helyrehozza" - kommentálta a helyzetet Pavel Kuta, a cseh nemzeti vagyonalap elnökhelyettese.

A MOL és a PKN Orlen társaságokon kívül a holland-brit Royal Dutch/Shell maradt versenyben az Unipetrolért. A kötelező érvényű vételi ajánlatokat márciusban kell megtenniük az érdeklődőknek.

A Mladá Fronta Dnes szerint az Unipetrol vezetése elsősorban azt titkolja, hogy milyen árakon értékesítik a leányvállalatai termékeiket. Éppen ezek az árak képezték a tárgyát annak a vitának, amely tavaly az Unipetrol és a Ceská Rafinérská leányvállalat között robbant ki. A Ceská Rafinérská részvényeinek egy részét egyébként a Shell tartja kezében. A céghez közelálló források szerint az Unipetrol nem kíván érzékeny adatokat szolgáltatni a konkurenciának.

Az Unipetrol magánosítása körüli újabb bonyodalmakra a prágai tőzsdén a beruházók is élénken reagáltak. Az Unipetrol részvényeinek ára kedden öt százalékkal három havi mélypontra esett.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.