Aladár, Álmos
-2 °C
9 °C

Rekord gazdasági növekedés Japánban

MTI
2004.02.18. 14:02
A japán gazdaság az export felfutásának és a növekvő befektetéseknek köszönhetően 13 éve nem látott mértékű gyarapodást ért el a márciussal végződő folyó pénzügyi év harmadik negyedében. Az előző negyedévhez képest 1,7 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye, éves összevetésben pedig hét százalékkal.

Négy egymást követő negyedévben elért növekedés után Japán most a legnagyobb mértékű növekedéssel is büszkélkedhet. Az Egyesült Államok gazdasága ugyanezen idő alatt éves összevetésben négy százalékkal növekedett. A folyó pénzügyi év GDP növekedési üteme a becslések szerint meghaladja majd a 2,5 százalékot, de akár a három százalékot is elérheti.

A japán gazdaság a kilencvenes évek hitelekre épülő spekulációs gazdasági buborékának a kipukkadása óta a legnagyobb növekedési ütemet érte most el. A jegybank helyettes kormányzója szerint az ország akár már az idén kilábalhat a deflációs fázisból.

Nagy kockázatot hordoz viszont a jen magas árfolyama. Az export 4,2 százalékkal emelkedett a harmadik negyedévben, ami a legmagasabb érték az 2002-es év második negyedének hét százalékos növekedése után. A vállalati tőkeberuházások a beszámolási negyedévben 5,1 százalékkal emelkedtek az előző negyedévihez képest. Ez a 2000-es év utolsó negyedéve óta a legmagasabb negyedéves bázisú növekedés.

A gazdaság teljesítményének több mint a felét adó lakossági fogyasztás a javuló foglalkoztatási adatokkal összefüggésben 0,8 százalékkal nőtt. Szakértők véleménye szerint mindez arra utal, hogy az eleddig szinte kizárólag az exportra támaszkodó gazdasági növekedés már belföldi támaszra is lelt.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.