Rekord gazdasági növekedés Japánban

MTI
2004.02.18. 14:02
A japán gazdaság az export felfutásának és a növekvő befektetéseknek köszönhetően 13 éve nem látott mértékű gyarapodást ért el a márciussal végződő folyó pénzügyi év harmadik negyedében. Az előző negyedévhez képest 1,7 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye, éves összevetésben pedig hét százalékkal.

Négy egymást követő negyedévben elért növekedés után Japán most a legnagyobb mértékű növekedéssel is büszkélkedhet. Az Egyesült Államok gazdasága ugyanezen idő alatt éves összevetésben négy százalékkal növekedett. A folyó pénzügyi év GDP növekedési üteme a becslések szerint meghaladja majd a 2,5 százalékot, de akár a három százalékot is elérheti.

A japán gazdaság a kilencvenes évek hitelekre épülő spekulációs gazdasági buborékának a kipukkadása óta a legnagyobb növekedési ütemet érte most el. A jegybank helyettes kormányzója szerint az ország akár már az idén kilábalhat a deflációs fázisból.

Nagy kockázatot hordoz viszont a jen magas árfolyama. Az export 4,2 százalékkal emelkedett a harmadik negyedévben, ami a legmagasabb érték az 2002-es év második negyedének hét százalékos növekedése után. A vállalati tőkeberuházások a beszámolási negyedévben 5,1 százalékkal emelkedtek az előző negyedévihez képest. Ez a 2000-es év utolsó negyedéve óta a legmagasabb negyedéves bázisú növekedés.

A gazdaság teljesítményének több mint a felét adó lakossági fogyasztás a javuló foglalkoztatási adatokkal összefüggésben 0,8 százalékkal nőtt. Szakértők véleménye szerint mindez arra utal, hogy az eleddig szinte kizárólag az exportra támaszkodó gazdasági növekedés már belföldi támaszra is lelt.