Újra megnyithatja a csapokat a Gazprom

Napi Online
2004.02.19. 16:19
A csapok szerdai elzárása után hamarosan újraindulhatnak a Belaruszon keresztül történő földgáz-szállítások, legalábbis erre tett ígéretet az orosz Gazprom szóvivője. A döntés előzménye, hogy a Gazprom-barátnak számító szintén orosz Transnafta február végéig szóló, 640 millió köbméter földgázra vonatkozó szerződést kötött a volt szovjet tagköztársasággal, a szállítások szerdai leállítása után. (A másik független gázkereskedő cég, az Itera már egy hete nem szállít Belarusznak.)

A gázexportjának 80 százalékát Ukrajnán, 15 százalékát pedig Belaruszon keresztül lebonyolító cég árviták, pontosabban amiatt állította le a szállításokat, hogy gyanúja szerint a belorusz Beltransgas megcsapolta a tranzitvezetékeket.

Az orosz társaság döntése nyomán Lengyelország, Németország és Litvánia is Gazprom-gáz nélkül maradt. Lengyelország a leállítás nyomán korábban azzal számolt, hogy húsz-harminc napos távlatban a legnagyobb fogyasztók számára, vagyis a nagyiparban, azon belül is főleg a vegyiparban 15-20 százalékos korlátozást kell bevezetni. Lengyelország a kialakult helyzetben diplomáciai úton próbálta jobb belátásra bírni az orosz illetékeseket, s lázasan kutatja, miképp lehetne diverzifikálni a gázbeszerzéseket, így ismét igyekszik együttműködni Norvégiával. Jelenleg a lengyel földgázfogyasztás ötven-hatvan százalékát a Gazprom-szállítások fedezik.

A Gazprom-stop a Baltikumba ékelt orosz enklávét, Kalinyingrádot is érzékenyen érintette, a 950 ezer lakosú régióban átmenetileg be kellett indítani a fűtőolajjal üzemelő generátorokat.