Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Nőtt az osztrák munkanélküliség

MTI
2004.03.02. 14:55
Több mint háromszázezer munkanélkülit tartottak nyilván februárban Ausztriában. Az állástalanok 2,5 százalékkal többen voltak, mint egy évvel korábban - közölték az osztrák munkapiaci szolgálatnál (AMS) kedden.

A legfrissebb összesítés szerint ez 8,8 százalékos munkanélküliséget jelent a 8,15 milliós lélekszámú országban, ahol a foglalkoztatottak száma közel 3,2 millió, nem számítva a vállalkozókat. Az Európai Unió módszereivel számítva februárban 4,4 százalékos volt a munkanélküliség februárban, a tavaly februári 4,3 százalék után.

Az osztrák kormány éppen a munkanélküliség miatt döntött úgy a közelmúltban, hogy nem nyitja meg munkapiacát a májusban EU-taggá váló országok munkavállalói előtt, kivéve Cirpust és Máltát. A Wolfgang Schüssel vezette szabadságpárti-néppárti kormány továbbra is munkavállalási engedélyhez köti a kelet-közép-európai országokból érkező munkavállalók ausztriai foglalkoztatását. A korlátozás a vállalkozókra nem vonatkozik.

Az osztrák kormány úgy döntött, hogy 2+3+2 tagolással legföljebb hét évig korlátozza az új EU-tagok állampolgárainak a munkavállalását. Schüssel kancellár magyarázata szerint az átmeneti időszak szavatolja, hogy az EU-bővítésnek ne legyenek káros hatásai az osztrák munkapiacra. A kormányfő arra számít, hogy a bővítés 0,75 százalékos kiegészítő gazdasági növekedést hoz Ausztriának, ami 2010-ig 30 ezer új munkahely teremtését teszi lehetővé.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.