Nőtt az osztrák munkanélküliség

MTI
2004.03.02. 14:55
Több mint háromszázezer munkanélkülit tartottak nyilván februárban Ausztriában. Az állástalanok 2,5 százalékkal többen voltak, mint egy évvel korábban - közölték az osztrák munkapiaci szolgálatnál (AMS) kedden.

A legfrissebb összesítés szerint ez 8,8 százalékos munkanélküliséget jelent a 8,15 milliós lélekszámú országban, ahol a foglalkoztatottak száma közel 3,2 millió, nem számítva a vállalkozókat. Az Európai Unió módszereivel számítva februárban 4,4 százalékos volt a munkanélküliség februárban, a tavaly februári 4,3 százalék után.

Az osztrák kormány éppen a munkanélküliség miatt döntött úgy a közelmúltban, hogy nem nyitja meg munkapiacát a májusban EU-taggá váló országok munkavállalói előtt, kivéve Cirpust és Máltát. A Wolfgang Schüssel vezette szabadságpárti-néppárti kormány továbbra is munkavállalási engedélyhez köti a kelet-közép-európai országokból érkező munkavállalók ausztriai foglalkoztatását. A korlátozás a vállalkozókra nem vonatkozik.

Az osztrák kormány úgy döntött, hogy 2+3+2 tagolással legföljebb hét évig korlátozza az új EU-tagok állampolgárainak a munkavállalását. Schüssel kancellár magyarázata szerint az átmeneti időszak szavatolja, hogy az EU-bővítésnek ne legyenek káros hatásai az osztrák munkapiacra. A kormányfő arra számít, hogy a bővítés 0,75 százalékos kiegészítő gazdasági növekedést hoz Ausztriának, ami 2010-ig 30 ezer új munkahely teremtését teszi lehetővé.