Öt százalékkal nőttek az ipari termelői árak tavaly

MTI
2004.03.03. 11:02
Az ipari termelői árak januárban az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal, 2003 januárjához viszonyítva 5,4 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Januárban a belföldi értékesítési árak 1,9 százalékkal nőttek. A forintban mért exportértékesítések árszintje gyakorlatilag változatlan maradt, 0,1 százalékkal nőtt. Egy év alatt a belföldi értékesítésben 7,3 százalékkal, az exportban 3,9 százalékkal lettek magasabbak az árak.

A KSH jelentése szerint a termelői árak idén januári alakulása meghaladja az elmúlt öt év átlagos 12 havi januári árindexét. Az exportértékesítéseknél az elmúlt öt év januári átlagos 0,2 százalékos csökkenéséhez mérten kedvezőbb, 0,1 százalékkal magasabb árszintet mértek.

A belföldi értékesítések több mint egynegyedét adó élelmiszer-, ital-, dohánygyártásban 1,9 százalékkal emelkedtek az árak. Ezen belül átlagot meghaladóan, négy százalékkal nőtt a dohánytermékek ára, az élelmiszerek, italok árnövekedése 1,8 százalék volt. Öt százalék feletti növekedést mértek a tea-, kávéfeldolgozás, a finomított olaj, malomipari termékek, és a sörgyártás esetében.