Kozmetikázottak a kelet-európai vállalati adatok?

MTI
2004.03.03. 15:16
Szépített a kelet-európai országok cégeinek csődmérlege - állította egy osztrák szakértő a bécsi Der Standard című napilap szerdai számában megjelent állásfoglalásában. A liberális napilapban Johannes Nejedlik, az osztrák KSV 1870 viszontbiztosító vezetője jelentette ki ezt arra hivatkozva, hogy a cége által vizsgált 7 kelet-európai országban - közöttük Magyarországon - átlagosan csupán 0,3 százalékos a csődeljárás alá vont cégek aránya, miközben Ausztriában például 1,7 százalék. A Der Standard táblázata szerint ez a mutató Bulgáriában és Lengyelországban 0,1, Csehországban 0,2, Romániában 0,6, Magyarországon 0,9, Szlovéniában 1, Szlovákiában pedig 1,5 százalékos. (A táblázatban több mint 860 ezer magyarországi aktív céggel számoltak, valamint azzal, hogy a múlt év első felében 3832, a második felében pedig 3284 cég jutott csődbe.) Az összesítés szerint a7 országban 2003-ban 8,86 millió volt a működő cégek száma, amelyek közül az év első felében 14 750, a másodikban pedig 15 075 jutott csődbe.

Az osztrák napilap beszámolója szerint a KSV 1870 vegyes vállalatokon keresztül már 15 éve tevékenykedik Kelet-Európában, s tapasztalatai szerint ebben a térségben általában nem lehet olyan tiszta képet alkotni a csődökről, mint Nyugat-Európában. Az osztrák cég vezetője szerint a vizsgált 7 országban jelenleg mintegy 25 ezerre tehető azoknak a cégeknek a száma, amelyek a bíróságok leterheltsége és kapacitáshiány, valamint a nem teljesen tisztázott csődjogi helyzet miatt csődeljárás megindítására várnak. A szakértő Lengyelország esetében például azt várja, hogy az új csődtörvény eredményeként megduplázódik a csődeljárások száma. Emlékeztetett arra, hogy 2002-ben mindössze 1863 esetben indult meg a csődeljárás abban az országban, miközben 8828 esetben kérvényezték az eljárás megindítását. A szakértő úgy számítja, hogy Magyarországon hárommal, Lengyelországban öttel, Bulgáriában pedig tízzel kell megszorozni a csődeljárások hivatalos adatait.

Nejedlik szerint a jelenlegi helyzet veszélyt jelent az osztrák exportőrök számára. Ezért azt ajánlotta, hogy az osztrák cégek szerezzék be minden exportügyletnél a fizetőképességgel kapcsolatosan elérhető összes adatot, mert egyébként késői ébredés veszélye fenyegeti őket. A Der Standard szerint jelenleg mintegy 17 ezer exportcég működik Ausztriában, s az ország számra meghatározott fejlesztési adatok elérése érdekében a következő két évben meg kell duplázni ezeknek a vállalatoknak a számát.