Házkutatások Svájcban a Jukosz-ügyben

MTI
2004.03.04. 19:46
Házkutatást tartottak csütörtökön a Jukosz orosz olajóriással kapcsolatban álló svájci cégeknél az orosz nyomozóhatóság kérésére. Zürichben, Genfben, Fribourg és Schwyz kantonokban 25 rendőr és számos rendőrbíró szinte egy időben kutatta át az érintett irodákat, iratokat foglaltak le és több embert kikérdeztek. A szövetségi rendőrség nem nevezte meg a vállalatokat és nem közölt adatokat az elkobzott dokumentumokról sem, de tudatta: az iratokat és minden más bizonyítékot nemzetközi jogsegély keretében továbbítják az orosz hatóságoknak.

A Jukosz-ügyben nyomozó orosz bűnüldöző szervek augusztusban keresték meg svájci kollégáikat, néven nevezve több olyan adócsalással, sikkasztással és bűnszövetkezetben való részvétellel meggyanúsított személyt, aki állítólag közreműködött műtrágya, olaj és olajtermékek csalárd adásvételében. Az orosz hatóságok szerint az ügyletekből befolyó pénz egy része svájci bankokon áramlott át, vagy ottani bankszámlákon landolt.

Az alpesi országban most először hozták nyilvánosságra, hogy vizsgálják a szövevényes Jukosz-ügy esetleges svájci szálait.