Szlovákiát dicséri Bokros Lajos

MTI
2004.03.10. 11:40
Szlovákia az utóbbi hat év során csodálatra méltó és hatásos gazdasági teljesítményre volt képes - vélekedett szerdán a liberális szlovák napilap, a SME exkluzív interjújában Bokros Lajos, volt magyar pénzügyminiszter, a Világbank szakértője.

Bokros szerint Ivan Miklos pénzügyminiszter tehetségének és érdemeinek köszönhető, hogy Szlovákia azzal egyidejűleg is képes volt megtartani külső és belső pénzügyi egyensúlyát, miközben ezzel párhuzamosan az országban szerteágazó reformintézkedéseket vezettek be. Ennek eredményeképpen az ország jelentős gazdasági növekedésről adhat számot, melynek mozgatói közül Bokros az országba beáramló külföldi beruházásokat és a hazai vállalkozói szféra megélénkülését emeli ki.

A magyar gazdasági szakember aláhúzza: Szlovákia kivitele az utóbbi időben meghaladta az ország behozatalát, ami még jobban segítette a külső egyensúlyi helyzet javulásátt. "Ez nem csak a visegrádi négyek viszonylatában, hanem az összes tranzit-gazdasághoz viszonyítva is rendkívüli sikernek számít"- mondta a terjedelmes interjúban a jelenség mélyebb rétegeit és összefüggéseit is elemző Bokros Lajos.