Rekordmélységben a brit munkanélküliség

MTI
2004.03.17. 14:59
Nagy-Britanniában a januárral zárult három hónapban újabb rekordmélységbe csökkent a munkanélküliség, de a fizetések növekedése is a legnagyobb volt több mint két éve: mindez együttesen érv lehet a központi bank számára az elemzők által áprilisra-májusra várt kamatemelés számára.

A három hónap átlagában a munkanélküliek száma 33 ezerrel 1,436 millióra csökkent a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szabványa szerint számolva. A munkanélküliség aránya 4,8 százalékra csökkent az előző három hónapban mért 5,0 százalékról.

A foglalkoztatottak száma 121 ezerrel 28,27 millióra nőtt - ez minden idők rekordja - az előző három hónaphoz képest. A brit számítás szerint a munkanélküliség 2,9 százalékos volt februárban, változatlan januárhoz képest.

A bérek és fizetések a januárral végződött három hónapban 4,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A növekedés főleg a londoni Cityben újabban ismét fizetett nagy bónuszokat tükrözi, a tőkepiacok javulásának jeleként. Ezek nélkül is 3,6 százalékos lett volna a növekedés üteme az egy évvel korábbihoz képest.