Megtérül a szlovák államnak a Hyundai támogatása

MTI
2004.03.23. 16:09
A szlovák gazdasági minisztérium azzal számol, hogy a Hyundai/Kia dél-koreai autógyártó befektetésével kapcsolatos állami kiadások négy év alatt meg fognak térülni. Pavol Rusko miniszter sajtónyilatkozata szerint az állam 9224 milliárd koronával, vagyis 229 millió euróval járult hozzá a beruházáshoz.

A minisztérium nagyobb személyi jövedelemadókkal és a befektető cég beteg, -és társadalombiztosítási, valamint munkanélküliségi segély befizetéseivel számol. A Kia gépkocsik eladása utáni forgalmi adóbevételek is növelik az államkassza bevételeit. A minisztérium megtérülési számításaiba nem is kalkulálták be azt, hogy takarékoskodni lehet majd a csökkenő munkanélküliség kisebb terheivel is.

Karol Bielek, aki a számításokat végezte, azt várja, hogy 2006-ig a Hyundai 2476 munkahelyet teremt és további 9900 munkahely jön létre a beszállítói körben, mivel az autókhoz szükséges alkatrészek hetven százalékát Szlovákiában fogják előállítani. A Hyundai-nál az átlagbérek várhatóan 2006-ben átlagban 20328 koronát, vagyis 505 eurót tesznek majd ki és utána évente 2,6 százalékkal növekednek.

Rusko egyidejűleg cáfolta azokat a dél-koreai sajtóban napvilágot látott értesüléseket, miszerint a Hyundai tíz évre szólóan adómentességet kapott volna a szlovák államtól. Mint megjegyezte, ez idő alatt nem is várható, hogy a Hyundai nyereséget realizáljon.