Natália
-3 °C
7 °C

A befektetések pörgetik a kínai gazdaságot

MTI
2004.03.24. 12:26
Az idén is a befektetések hajtják leginkább a kínai gazdaság növekedését - mondták a kínai kereskedelmi minisztériumban szerdán, miközben a fogyasztás szerepét is növekvőnek ítélték 2004-ben a gazdaságban. A minisztérium honlapján megjelent elemzés szerint a tőkejavak beruházásai 53 százalékkal nőttek az idei első két hónapban, a kormány azon törekvése ellenére, hogy csökkentse a tőkekiadásokat.

A beruházások magas aránya növelte a keresletet az ipari nyersanyagok, a vas, a szén, és az acél iránt, ami növelte az árakat. A minisztérium becslése szerint például a kínai acéltermelés - egyike a kínai gazdaság virágzó ágazatainak - az idén 270 millió tonnára nő a tavalyi 241 millió tonnáról.

Kína gazdasági teljesítménye tavaly rendkívül gyors ütemben, 9,1 százalékkal bővült a 2002-es 8 százalék után. Az 1997 óta leggyorsabb, tavalyi növekedés pillérei a befektetések és a külkereskedelem.

A kínai gazdaságban továbbra is sok probléma van: vidéken lassan emelkednek a jövedelmek, ami régóta kerékkötője a gazdaságnak, és viszonylag nagy a munkanélküliség is. A befektetés és a fogyasztás eltérő alakulása a városok és a vidék között, az ipari termelés és az energiaszektor termelése közötti eltérés még hangsúlyosabbá vált.

Kína az idén hét százalék körüli gazdasági növekedést valószínűsít, a lakossági fogyasztás növekedése és az export bővülési ütemének lassulása mellett.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.