EU-szerte kevesebb vaj fogy, bajban a termelők

euractiv.hu
2004.03.25. 11:50
Az európai vajtermelőknek azzal kell szembenézniük, hogy a következő években csökken az export mennyisége és termékük ára. Az unió arra próbálja ösztönözni a termelőket, hogy vaj helyett értéknövelt termékeket, például joghurtot vagy sajtot készítsenek.

Az Európai Bizottság most nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint az EU-vajexport mennyisége 23 százalékkal, a vaj ára pedig 11 százalékkal csökken az elkövetkező hét évben.

Az Európai Tejtermelők Szövetségének képviselője szerint folyamatosan mérséklődik a vajfogyasztás az EU-n belül és kívül egyaránt. Bár reményeik szerint a vajexport csökkenését egyelőre kompenzálni tudja a többi tejtermék exportjának növekedése, a tejtermelők egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. Azóta, hogy az unió 1984-ben kötelező tejtermelési kvótákat szabott meg a tagállamokra nézve, a gazdaságok száma évente átlagosan öt százalékkal csökken.

A tapasztalatok szerint elsősorban a kis gazdaságok tűnnek el. Aki talpon akar maradni, annak növekednie kell és javítania a hatékonyságot. A tej ára a számítások szerint 15-25 százalékkal csökken, az EU pedig csupán 10-15 százalék erejéig nyújt kompenzációt.