Felfelé módosították az orosz GDP előrejelzést

MTI
2004.03.25. 12:14
Az orosz kormány 6,4 százalékra felfelé módosította az idei hazai össztermék-növekedési előrejelzést - mondta German Gref gazdasági miniszter csütörtökön. Eredetileg 5,2 százalékos GDP-bővülésre számítottak, majd ezt már januárban 5,5 százalékra emelték.

A kormány egyúttal növelte előrejelzését - a fő orosz exportcikk, és ezzel a növekedés egyik alapvető tényezője - az urali nyersolajkeverék átlagárára: hordónként 27,50 dollárra az eddig várt 22 dollárról.

Oroszországban 7,3 százalékkal nőtt tavaly a GDP a 2002-es 4,7 százalék után - tette közzé februárban az orosz állami statisztikai bizottság. Az orosz GDP folyó áron 13,3 ezer milliárd rubel volt 2003-ban, egy évvel korábban 10,8 ezer milliárd rubel. Orosz kormányhivatalnokok szerint azért gyorsult fel a növekedési ütem, mert jelentősen nőtt a kőolajexport, élénkült a belföldi kereslet és 12,5 százalékkal nőttek a beruházások.

A tavalyi erőteljes olajdollár beáramlás ugyanakkor drágította a rubelt, ami viszont gyengítette a helyben gyártott termékek versenyképességét, megnehezítve az orosz jegybank inflációcsökkentő intézkedéseinek végrehajtását. Tavaly a rubel 14-15 százalékkal erősödött a dollárhoz képest.