Adókedvezménnyel ösztönzik a környezetbarát autók vásárlását Belgiumban

euractiv.hu
2004.03.26. 11:14
A belga kormány adócsökkentés formájában támogatja az egyébként általában drágább, környezetbarát autók vásárlását. Az adócsökkentés 15 százalékkal olcsóbbá teszi azokat az autókat, amelyek kilométerenként 105 grammnál kevesebb széndioxidot bocsátanak ki.

A szóban forgó járműveknek speciálisan kialakított, alacsony széndioxid-kibocsátású motorjuk van és hajtóanyagként a következő generációs, nem kőolaj-alapú, úgynevezett bioüzemanyagot is használhatják. Belgiumban ezt a fajta üzemanyagot a jövő évtől folyamatosan bevezetik.

A kiotói egyezményben Belgium kötelezte magát, hogy 2012-ig 7,5 százalékkal csökkenti az ország 1990-es széndioxid-kibocsátási szintjét. Az egyezményben vállaltak teljesítése érdekében a kormány arra ösztönzi a belgákat, hogy több személy szállítsanak egy autóban, használják a tömegközlekedést és járjanak biciklivel. Guy Verhofstadt miniszterelnök kabinetje adókedvezményt ígér azoknak, akik otthonukban vagy a munkahelyen beruházást valósítanak meg az energiatakarékosság érdekében.