Újabb kétszázmilliós Audi-beruházás Győrben

MTI
2004.03.29. 13:37
Ha a keretfeltételek nem romlanak, a győri Audi Hungaria Motor Kft.-ben (AHM) az elkövetkező öt évben évi 200-250 millió eurót fognak beruházni - erősítette meg Jürgen Lunemann távozó vállalatvezető a Frankfurter Allgemeine Zeitung hétfői jelentése szerint. Nem csupán a termelési kapacitást kívánják bővíteni, hanem a termelési vertikumon is változtatni akarnak. Még ebben az évben el akarják kezdeni a hajtórudak gyártását.

Lunemann azonban hangsúlyozta, hogy a győri motorgyár az Audi konszernen belül a neckarsulmi motorgyárral és a polkowicei új gyáregységgel, a Motor Polskával áll közvetlen versenyben.

Az Audi 1,8 milliárd eurót ruházott be a győri gyárba 1993 óta, azóta, hogy megkezdte ott a termelést. A motorgyártás évi 1,33 millióra futott fel, az AHM kevéssel több mint ötezer embert foglalkoztat. Az AHM sportcoupékat is gyárt, és Győrben kialakított egy központot is, ahol főleg minőségvizsgálatokat végeznek. A centrumban jelenleg nyolcvan technikus és mérnök dolgozik, a munkatársak számának megduplázását tervezik.

Lunemann véleménye az, hogy a bérelőnyök Magyarország EU-csatlakozása után is még évekig megmaradnak. A vezetés a belépés után a legnagyobb változásokat az igazgatási költségek lefaragásától, az igazgatás egyszerűsítésétől várja.

Lunemann ezen kívül reméli, hogy egyre több beszállító cég találja meg a Magyarországra vezető utat, annál is inkább, mert a Magyarországon működő beszállító ipar egyre inkább regionális keretekben működik, részben kiszolgálja például az autógyártás szempontjából erős fejlődésnek indult Szlovákiát.

Az együttműködés a tisztán magyar beszállítókkal továbbra is nehezen alakul, mert főleg tőkehiány és hiányzó műszaki ismeretek miatt még mindig nem tudnak eleget tenni a magas minőségi előírásoknak A magyar beszállítók aránya még mindig öt százalék alatt van - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.