Volvo gyár Kínában

MTI
2004.03.29. 15:03
A Volvo AB, a világ második legnagyobb teherautógyártó konszernje 105 millió dolláros beruházási hozzájárulásról írt alá keretszerződést hétfőn kínai partnereivel. A kelet-kínai Sandong tartományban felépítendő motorgyárban a Volvonak 52 százalékos, két kínai partnerének, a China National Heavy Truck-nak és a First Automotive Works vállalatnak 24-24 százalékos részesedése lesz a mintegy kétszázmillió dolláros beruházásban.

A Kínában tartózkodó Leif Johansson vezérigazgató jelentette ezt be, azzal, hogy a szerződést a felek még az idén véglegesíteni akarják. Az üzlet előkészítése során a svéd vállalat ellenállásba ütközött: a kínai törvények ugyan lehetővé teszik, hogy külföldi cég többségi tulajdont szerezzen hazai vállalatban , ez a gyakorlat azonban még eléggé szokatlan a kínai iparban. A többségi tulajdon a Volvo számára nagy jelentőséggel bírt - közölte Johansson, mivel az új vállalat feladata lesz ellátni a Volvo Kínában lévő vállalatait alkatrészekkel, kiváltva a buszokhoz, teherutókhoz szállított drága importmotorokat. A Volvo hét üzletágában rendelkezik kínai érdekeltséggel.

A Volvo arra számít, hogy az idén közel a duplájára, nyolcszázmillió dollárra emeli tavalyi árbevételét a kínai piacon, ahol jelentősen bővültek az igények a Volvo gyártmányok iránt a kínai építőipari-és útépítési "boom" következtében.

Az új motorgyártó üzem, amely 2005-ben kezd termelni, teljesen kiváltja majd az európai behozatalt. A közös vállalat 2010-ben évente ötvenezer motort fog előállítani.