Ambrus
-7 °C
3 °C

Jukosz: Svájc hivatalosan zárolt több milliárd frank értékű számlát

MTI
2004.03.29. 18:24
Svájc hivatalosan zárolt a Jukosz orosz olajcégnél vizsgált pénzmosási botrány kapcsán több milliárd svájci frank értékű számlát. A svájci szövetségi ügyészség hétfői közlése szerint a zárolásra Oroszország jogsegély-kérelme alapján került sor.

A zárolt pénzek olyan természetes és jogi személyek vagyonát képezik, amelyeket érint a Jukosz óriásvállalatnál folyó oroszországi büntetővizsgálat. A orosz ügyészség szerint a zárolt számlák között van olyan is, amely Mihail Hodorkovszkijé, az olajcég bebörtönzött alapítójáé. Az ügyben érintett számlák már március 4. óta ideiglenes zárlat alatt voltak.

Hodorkovszkijt és társait a főügyészség egy 1994-ben privatizált vállalat 20 százalékos pakettjének elsikkasztásában való részvétellel, valamint nagystílű adócsalással vádolja. Az illetékes moszkvai bíróság engedélyezte a főügyészségnek az orosz érintettek svájci számláinak zároltatását.

Az orosz ügyészség szerint 5 milliárd dollárnak megfelelő összeg zárolásáról van szó. A svájci ügyészség ezt nem volt hajlandó megerősíteni vagy pontosítani. Csupán annyit közöltek: a számlák értéke több milliárd frankra rúg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.