Hatósági áras osztrák benzin

MTI
2004.03.30. 16:56
Hatósági ár bevezetésével fenyegeti Herbert Haupt osztrák fogyasztóvédelmi miniszter a belföldi olajipari vállalatokat abban az esetben, ha "nem hagynak fel az indokolatlan áremelések gyakorlatával".

A nagy ausztriai olajipari társaságok, így az OMV, a BP/Aral és a Shell az elmúlt hónapokban több alkalommal is emelték a benzin és a dízel üzemanyag árát. Egy héttel ezelőtt például a benzin ára két centtel, a dízelé pedig három centtel emelkedett. Az üzemanyag árak az iraki háború 2003 márciusi kitörése óta a legmagasabb szinten vannak.

Haupt szerint már széles ellenállási front kezd kibontakozni ezek ellen a szakadatlan és indokolatlan áremelések ellen. Mindezt azonban figyelmen kívül hagyják az olajipar vezetői. "Az olaj ára a napokban ismét csökkent, amit a fogyasztók felé is közvetíteni kellene" - jelentette ki Haupt.

Hétfőn az OPEC szerdai bécsi találkozója előtt az olaj ára 25 dollárcenttel csökkent a londoni tőzsdén. Kedd reggel az ár újabb 11 centtel csökkent, de még mindig 31,85 dolláron áll. Konjunktúra kutatók véleménye szerint a harminc dollár feletti olajár negatív hatással van a makrogazdasági folyamatokra.