Ágnes
-13 °C
0 °C

Kidobott százmilliárdok Németországban

MTI
2004.04.05. 16:18
Német cégek évente a három számjegyű milliárd eurós tartományban költenek értelmetlen programok megvalósítására - állítja Manfred Gröger üzemgazdasági professzor, aki mintegy 650 cég vezetőjét kérdezte az általuk menedzselt programokról.

A projektekben résztvevők maguk 43 százalékban minősítették hosszú távon értelmetlennek az adott programokat. A napi rutinfeladatok mellett indított új kezdeményezéseknek mindössze 13 százalékát ítélték maguk a megvalósítók értékarányosnak.

Mivel évente mintegy 200 milliárd eurót adnak ki a német cégek új kezdeményezésekre, így a programok feleslegesnek ítélt 87 százaléka mintegy 174 milliárd eurós kárt okoz. A professzor ennél valamivel alacsonyabb, 120-150 milliárd euró éves elvesztegetését valószínűsíti.

A legnagyobb kárt a vizsgálódás alapján összességében az úgynevezett "aszály-programok" okozzák, amelyek, vagy alacsonyabb stratégiai prioritásuk, vagy a források elégtelensége miatt, illetve azért, mert idővel elvesztik fontosságukat, egyszerűen kifulladnak. Ezek adják az értelmetlen projektek több mint negyedét.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.