Alkotmánybírósághoz fordulnak a gyógyszergyártók

MTI
2004.04.09. 19:44
Alkotmánybírósághoz fordul a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, mert jogtalannak ítélik az április 1-jétől bevezetett intézkedéseket. A MAGYOSZ változatlanul aggályosnak tartja azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormány "úgymond a gyógyszerköltségvetés védelmében" valósított meg.

A közlemény szerint az Alkotmánybíróságtól azt remélik, hogy "a jogállam alapeszméjéből kiindulva sérelmeik orvoslást nyernek". Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán jelezte, hogy a gyógyszerárak befagyasztásáról szóló kormányrendelet miatt az Alkotmánybírósághoz fordul, mivel álláspontjuk szerint az nem felel meg az ártörvénynek. Ugyanakkor tudatták azt is, hogy számos tagvállalat önállóan hasonló beadványt juttatott el az Alkotmánybírósághoz.

A Magyar Gyógyszerész Kamara és a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége március végén jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul a gyógyszerárak befagyasztásáról szóló kormánydöntés miatt. A kabinet március közepén döntött arról, hogy 15 százalékkal csökkentett áron befagyasztja azon gyógyszergyártó cégek árait, amelyek nem tudtak megállapodni az egészségügyi tárcával a gyógyszerárak mérsékléséről. Az intézkedés április elsején lépett életbe, eredményeként a teljes gyógyszerkörre vonatkozóan több mint tízezer gyógyszer lakossági ára csökkent 10-15 százalékkal az egészségügyi miniszter közlése szerint.