Elbocsátások a DuPontnál

MTI
2004.04.12. 17:21
A második legnagyobb amerikai vegyipari cég 3500 álláshelyet, azaz jelenlegi alkalmazotti létszáma hat százalékát megszünteti az év végéig, a korábban bejelentett 900 millió dolláros költségcsökkentési terve keretében. A takarékossági intézkedéseket a megugró nyersanyagárak tették szükségessé.

A cég főként észak-amerikai és nyugat-európai részlegeinél hajt végre létszámcsökkentést. Ez a DuPont Invista nevű ruházati és textilipari szövetszál üzletágának 4,2 milliárdos - áprilisban később esedékes - eladásán kívüli leépítés.

Az év végéig 500 álláshely a normális alkalmazotti mozgás következtében szűnik meg, 3 ezer főt pedig végkielégítéssel bocsátanak el. A létszámcsökkentéstől évi 325 millió dolláros költségcsökkenést remélnek, amely segíti a céget abban, hogy 2005-ben elérje a 900 millió dollárig terjedő megtakarítást.

A DuPont az utóbbi időben számos bírálatot kapott azért, hogy ágazati versenytársától, az amerikai Dow Chemicaltől eltérően nem hajtott végre jelentős költség-, és ezzel összefüggően létszám-csökkentést. A Dow tavaly 4 ezer fős, 8 százalékos elbocsátással jelentősen javított eredményén.