Csehországban terjeszkedne a Shell

MTI
2004.04.14. 15:46
A Royal Dutch/Shell bejelentett célja, hogy bővítse cseh olajfinomítási tevékenységét, ám a cég nem erősítette meg, hogy folytatja a harcot a legnagyobb cseh olajipari csoport, az Unipetrol megszerzéséért. Az angol-holland energiaipari csoporthoz tartozó Shell International a Reuters kérdésére azt válaszolta, hogy jelenleg nem érdeklődik petrolkémiai érdekeltségek felvásárlására a közép-európai országban.

A Shell - a lengyel PKN-nel és a magyar Mollal együtt - egyike volt annak a három kiválasztott pályázónak, amelyek részt vehettek abban az ötszázmillió dolláros privatizációban, amelyben a cseh állami olajvállalat 63 százalékos részesedésének megszerzése a cél.

Ám a cseh kormány szerint a Shell elvesztette érdeklődését, a cseh nagyvállalat már csaknem befejeződött "due diligence"-eljárása alatt feltűnően passzívvá vált. A Shell ezzel összefüggésben leszögezte: "...nem akarunk piaci spekulációban részt venni. Álláspontunk változatlan: érdeklődünk az Unipetrol olajszolgáltatással összefüggésben lévő eszközei iránt, ám a petrolkémiai ágazat iránt egyáltalán nem."

Az Unipetrol privatizációja és román olajtársaság, az SNP Petrom egymilliárd dolláros eladása valószínűleg a "túlnépesedett" kelet-európai olajipar konszolidációs periódusának kezdetét jelzi.