Spanyol pénzügyminiszter a stabilitási paktum mellett

euractiv.hu
2004.04.19. 09:56
Spanyolország pénzügyminisztereként a stabilitási és növekedési megállapodás költségvetési előírásainak módosítását fogja szorgalmazni, de nem híve a paktum megszüntetésének Pedro Solbes, aki a hétvégén adta fel brüsszeli pénzügyi biztos tisztségét. Továbbra is ragaszkodik a stabilitási és növekedési paktum előírásainak szigorú betartásához az új hivatalát ezen a héten elfoglaló spanyol pénzügyminiszter, bár bizonyos módosításokat kívánatosnak tart. Pedro Solbes helyét Brüsszelben a szocialista párt volt elnöke, Joaquin Almunia foglalja el.

Solbes kiállását a paktum mellett fontossá teszi, hogy április 28-án kezdik tárgyalni az Európai Bíróságon azt a panaszt, amelyben a pénzügyminiszterek tanácsának tavaly novemberi döntését támadja az Európai Bizottság. 2003 novemberében a tagországok pénzügyminiszterei úgy döntöttek, felmentik az esedékes pénzbírság kifizetése alól a stabilitási paktum költségvetési előírásait megszegő Franciaországot és Németországot.

Biztosként Pedro Solbes korábban is híve volt a költségvetést szabályozó rendelkezések rugalmasabbá tételének, tekintettel arra, hogy az előírásokat az unió két legnagyobb gazdaságának nem sikerült betartania. A szigor maradt ugyan, de következmények nélkül, márciusban pedig Brüsszel bejelentette, hogy 2003-ban Hollandia és Görögország is megszegte a költségvetési hiányra vonatkozó szabályokat, túllépve a GDP 3 százalékában meghatározott korlátot. A paktum előírásainak lehetséges módosításaiként szóba került, hogy kapjanak bizonyos engedményeket azok a tagországok, amelyeket az általános pénzügyi helyzet akadályoz a szabályszegés elkerüléséhez szükséges szerkezeti reformok végrehajtásában.