Növekvő árbevétel Tetra Paknál

MTI
2004.04.21. 15:26
A csomagolóanyagokat gyártó és forgalmazó Tetra Pak magyarországi érdekeltségénél a múlt évihez hasonló, három százalékos árbevétel-emelkedéssel számolnak az idén. Baka Éva a cég magyarországi társaságának kommunikációs és környezetvédelmi vezetője az MTI-nek elmondta: 2003-ban a svéd társaság magyarországi leányvállalatának mintegy 31 milliárd forintos árbevétele volt, ami három százalékkal haladta meg az előző évit.

A múlt évben a vállalat 1,6 milliárd dobozt értékesített, ami mintegy tíz százalékkal volt több az előző évinél. A 2003-as értékesítés hetven százaléka exportra került. Így a Tetra Pak Hungária Rt. az utóbbi időben kelet-európai regionális központtá nőtte ki magát. Budaörsről látják el a cseh, a szlovák, a horvát, az orosz, a lengyel, a román, a bosnyák, szlovén, a moldáv és a bolgár piacot. Emellett visznek csomagolóanyagot Németországba, Finnországba és Ukrajnába is.

Baka Éva közölte azt is, hogy tavaly mintegy egymilliárd forintot fordítottak a Tetra Pak Hungáriánál beruházásra. Ennek a forrásnak minden harmadik forintját, azaz mintegy háromszázmillió forintot környezetvédelmi célokra fordítottak. Megépítették a részvénytársaságnál a fedett hulladéktárolót, a bálázót, valamint a vállalaton belül áttértek a szelektív hulladékgyűjtésre. A kommunikációs vezető beszélt arról is, hogy a cégnél az utóbbi időben nem hajtottak végre áremelést. Ezzel alkalmazkodnak az uniós piaci viszonyokhoz, de az áremelés elmaradásának okaként említette Baka