Megölték a a Yukost ellenőrző Menatep csoport fejét?

MTI
2004.04.25. 14:10
Egy brit tévé szerint lehet, hogy meggyilkolták a Yukos orosz olajóriást ellenőrző Menatep csoport vezérigazgatóját, Stephen Curtist.

A brit ügyvéd-üzletember kapcsolatot keresett a bűnüldöző szervekkel röviddel azelőtt, hogy helikoptere lezuhant a dél-angliai Dorset grófságban lévő Bournemouth közelében - jelentette a Channel 4 tévécsatorna, hozzátéve: Curtis elmondta a barátainak, hogy félti az életét.

Curtis tavaly novemberben vette át a Menatep holding vezetését a tavaly július óta moszkvai vizsgálati fogságban lévő Platon Lebegyevtől, aki az orosz főügyészség szerint privatizációs és adócsalásokra szakosodott bűnszövetkezetet működtetett a Yukos másik alapító-társtulajdonosa, az októberben szintén letartóztatott Mihail Hodorkovszkij oldalán.

A brit csatorna szerint Curtis hosszú éveken át látta el jogi tanácsokkal Hodorkovszkijt, s miután a volt Yukos-vezér börtönéből nem tudta többé irányítani cégbirodalmát, az ügyvéd lett a főnök: Hodorkovszkij Curtist tette meg a Menatep vezérigazgatójává.

Curtis egy tanácsadócég társtulajdonosaként 1997-ben részt vett a gibraltári bejegyzésű Menatep csoport létrehozásában.

A Yukos vagyonát a moszkvai döntőbíróság egy hete befagyasztotta, amíg döntést nem hoz az adóminisztérium tetemes hátralékbehajtási keresetéről. Elemzők szerint a Yukos és főrészvényesei elleni jogi kampánnyal a Kreml saját szabályait akarja a nagyvállalkozókra erőltetni.