EU mércén az üzleti tudás

2004.04.28. 11:23
Szükség van egységesen mért európai gazdasági képzésre, hogy a vállalatok munkatársai gazdasági jellegű kérdések megválaszolásakor kompetens tárgyalófelekké válhassanak. Az Európai Unió mindezt már felismerte, Magyarországon mégis hiány van a gyakorlatias jellegű üzleti oktatásból. Az ECDL mintájára azonban megérkezett hazánkba is az Egységes Európai Gazdasági Oklevél (EBDL: European Business Driving Licence).

Míg az ECDL vizsga nemzetközileg egységesen méri a számítástechnikai szakértelmet, az EBDL ugyanezt az üzleti ismeretek terén teszi. Az EBDL képzéseken megszerezhető tudás készségszintű ismereteket jelent, tehát bármilyen környezetben, élethelyzetben könnyűszerrel alkalmazható. A vizsga pedig nemzetközileg igazolja, hogy az oklevél tulajdonosa az európai üzleti és vállalkozási szférában szükséges gazdasági jártassággal rendelkezik (pl. adózási ismeretek, üzletvezetés, EU-s ismeretek, számvitel, társasági jog). Az új képzési rendszer nagymértékben érinti az oktatási intézményeket, pedagógusokat, de legfőképpen a hallgatókat. Előnyt jelent mind a munkavállalók és munkáltatók, mind a munkanélküliek, illetve pályakezdők számára.

Az EBDL magyarországi bevezetéséről május 4-én nemzetközi konferenciát tartanak a Budapesti Kommunikációs Főiskolán, ahol szakemberek mutatják be a nemzetközileg egységes képzési- és vizsgarendszert. A Kelet-Európában elsőként megrendezett konferenciát megnyitja, és köszöntő beszédet mond Burány Sándor, foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter. Az előadók között szerepel a Hageni Egyetem rektorhelyettese, az EBDL Kuratóriumának elnöke; osztrák képzési-vállalati szakemberek, a Miskolci Egyetem professzora, valamint az EBDL magyarországi képviselője is.