Veszteséges a SAS

MTI
2004.05.04. 15:05
Az elemzői várakozásokkal összhangban 1,58 milliárd svéd korona (207 millió dollár) adózás előtti veszteséget jelentett az idei első negyedévről a Scandinavian Airlines System (SAS) légiforgalmi társaság, a tavalyi első negyedévi 1,88 milliárd korona veszteség után. Adózott vesztesége 1,4 milliárd korona volt, az egy évvel korábbi 1,6 milliárd korona helyett.

A SAS utasforgalma 3,6 százalékkal nőtt, 7,23 millióra az év első három hónapjában. Az olcsó légiforgalmi társaságok diktálta kiélezett árverseny miatt azonban árbevétele 8,3 százalékkal csökkent és 12,5 milliárd korona volt. A skandináv légi társaság a veszteséges első negyedév ellenére kedden megerősítette idei célkitűzését: 2004 egészére ismét nyereséget vár. Reményeit a piac javulására alapozza.

A SAS utasforgalma a gyenge évkezdet után márciusban 10 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, nagyjából olyan ütemben, mint februárban. A gépek kihasználtsága 0,9 százalékponttal 62,3 százalékra emelkedett márciusban az egy évvel korábbihoz képest. Februárban 0,1 százalékponttal 59,1 százalékra nőtt a kihasználtság.

Az átalakítás alatt álló vállalat március végén állapodott meg a pilótákkal és a fedélzeti személyzettel a bércsökkentést és a munkaidő-növelést egyidejűleg tartalmazó takarékossági tervről. Ezzel teljessé vált a mintegy 30 ezer dolgozóval a bérmegállapodás, és sikerült elkerülni a tömeges elbocsátásokat. A SAS igazgatótanácsa egyidejűleg megerősítette azt a korábban bejelentett tervet, hogy három - egy svéd, egy norvég és egy dán önálló nemzeti - részre osztják a SAS légitársaságot.