Ezermilliárd dollár útépítésre

MTI
2004.05.06. 14:53
Oroszország azt tervezi, hogy 20 év alatt 1000 milliárd dollár értékű beruházást hajt végre úthálózatának rendbetételére, hogy ezzel is felgyorsítsa a gazdasági fejlődést, megszüntesse a torlódásokat és csökkentse a magas autóbaleseti halálozási rátát - jelentette be az orosz kormány. Az új hosszú távú útstratégia teret enged a magánbefektetőknek, hogy autópályákat építhessenek és működtessenek a világ legnagyobb országában. Az összes tervezett beruházás legnagyobb részét a központi állami és a helyi hatóságok hajtják majd végre, de mintegy 15 milliárd dollár értékben külföldi befektetőkre is számítanak - áll abban a kormányközleményben, amit azt megelőzően adtak ki, hogy Mihail Fradkov kormánya ismertette volna a stratégia részleteit.

"Az útépítésre fordítható nem-állami alapok bevonása érdekében először is az útépítés és -működtetés jogi alapjait akarjuk megteremteni" - áll a közleményben. Oroszország ugyanakkor a befektetőknek adott jogi természetű garanciák erősítésével vonzó befektetési környezetet is kínál az útépítésben érdekelt magántőke számára. Az útépítésre fordított kiadások tavaly a GDP 1,5 százalékára csökkentek a 2000-es 2,9 százalékról; Putyin ekkor életszínvonal emelkedési ígéretekkel nyerte meg a választást. A nagyvárosok körüli autóutak túlterheltek, ami nagymértékben növeli a szállítási költségeket és része van abban, hogy tavaly 35600 halálos áldozatot követeltek az autóbalesetek.

A most kidolgozott stratégia az orosz úthálózat hosszát a jelenlegi 593 ezer kilométerről 845 ezer kilométerre szándékozik növelni: csökkentve a torlódásokból eredő késéseket és mintegy 20-25 százalékkal mérsékelve a balesetek számát. A kormány becslései szerint az orosz úthálózat feljavításának gazdasági haszna 111 ezer milliárd rubel, mintegy 3,8 ezer milliárd dollár is lehet, azaz csaknem négyszerese a tervezett beruházások összegének.