Kedvező államháztartási adatok

MTI
2004.05.06. 17:47
Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - deficitje az idén az első négy hónapban 547,6 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 46,2 százaléka - közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön. A deficit az első négyhavi, 593,8 milliárd forintos prognózisnál kedvezőbben alakult, a vártnál alacsonyabb, 112,8 milliárd forintos negyedik havi hiány miatt. Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - deficitje az idén az első három hónapban 434,7 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 36,7 százaléka. Tavaly az első négy hónapban az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya 399,9 milliárd forintot, az éves előirányzat 37,7 százalékát tette ki. Áprilisban a központi költségvetés 61,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 55,2 milliárd forintos deficittel zártak. Az elkülönített állami pénzalapokban 4,3 milliárd forintos többlet keletkezett. A PM közleménye szerint a központi költségvetés egyenlege jóval kedvezőbb a prognózisnál, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak és az elkülönített állami pénzalapok egyenlege megfelelt a várakozásoknak.

Több áfa, kevesebb szja

Áprilisban a központi költségvetés bevétele közel 38 milliárd forinttal volt magasabb a prognosztizáltnál. Az általános forgalmi adó bevételek a prognózishoz viszonyítva mintegy 46 milliárd forinttal kedvezőbben alakultak. Ez egyrészt az import termékek utáni, a vártnál magasabb adóbefizetés, valamint a kiugró befizetési dinamika következménye, ami jórészt a negyedéves bevallók megemelt adókulcsú elszámolásaival van összefüggésben. Ezzel szemben a személyi jövedelemadó bevételek az április hónapra prognosztizáltnál alacsonyabbak voltak az éves elszámolások utáni magasabb visszautalások, valamint a munkáltatói bevallásokkal összefüggő alacsonyabb befizetések következtében.

Erősödött a forint

A vártnál kedvezőbb áprilisi államháztartási adatok közzététele után 252,30/50 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, több, csaknem egy forinttal erősebben az adatok megjelenése előtti 251,10/30 forintos kurzusnál, és két forinttal erősebben a reggeli 250,60/80 forintos nyitó kurzusnál.