Mégsem veszi meg a Postbankot a Deutsche Bank

MTI
2004.05.12. 12:10
Több napig tartó tanácskozást követően a Deutsche Bank vezetése mégsem tett átvételi ajánlatott a Postbanknak. "Hatmilliárd euró még a kék óriásért is túlzás" - véli egy tőzsdei szakértő - "a bankárok megőrizték hidegvérüket". Első látásra a Postbank csábító ajánlatnak tűnik: a 11,5 millió olyan ügyfél, akik takarékbetéteiken kívül eddig szinte semmilyen más banki szolgáltatást nem vettek még igénybe hatalmas potenciált képvisel. Az átlagos Postbank-ügyfél 1,8 banki szolgáltatást vesz igénybe. Bármely egyesült bank messze a legnagyobb kereskedelmi bank lenne az országban. A gyakorlatban azonban a hátrányok sokkal nagyobb súllyal esnek a latba. A Post és a súlyosan eladósodott többségi tulajdonos, a Bund kilenc milliárd eurót is elérő árigénye még a nemzetközi porondon is jelentős szerepet játszó Deutsche Bank számára is irreálisan magas összeg.

Pénzügyi körök véleménye szerint az egyesülésnek nem is lenne értelme, mivel a két bank, a Postbank és a Deutsche Bank nem is illenek egymáshoz. A DB a vagyonos személyek számára exkluzív magánbanki szolgáltatásokat nyújtó bank imázsát ápolja. A Postbank ezzel szemben a kispénzűek számára alapvető és egyszerű banki szolgáltatásokat nyújtó pénzintézet. Teljességgel elképzelhetetlen, hogy a Deutsche Bank fiókjai megjelenjenek a postán. Mindez "dupla imázs" ápolását követelné meg az egyesült pénzintézettől, ami önmagában kizárná az egyesülés minden előnyének érvényesülését.

A Deutsche Bank néhány héttel ezelőtt bízta meg a Postbankot fizetési forgalmának bonyolításával. A Postbank megvásárlása értelmetlenné tenné ezt a döntést is. Semmi nem maradt volna meg Josef Ackermann, a Deutsche Bank elnökének elképzeléséből, amely szerint a főtevékenységre kívánja összpontosítani a munkát, és meg kíván válni minden kapcsolódó és kiszolgáló tevékenységi körtől. A legnagyobb súllyal azonban minden bizonnyal az imázst érő kár esett a latba a döntés meghozatalakor.