India gazdasági nagyhatalom lesz

MTI
2004.05.20. 11:25
Manhoman Szingh megbízott indiai kormányfő befektetés- és vállalkozásbarát gazdaságpolitikát ígért csütörtökön. Koalíciós kormánya nevében Szingh új repülőterek építésére és az áramtermelés növelésére is ígéretet tett.

Szingh szerint eljött az idő, hogy India gazdasági hatalommá váljon, majd ígéretet tett a reformok előrevitelére, az emberi tényezőre helyezve a hangsúlyt, a privatizáció "szelektív" megközelítését alkalmazva. Azt mondta, hogy az életszínvonal emelését, a szegénység leküzdését és az üzleti élet, a beruházások támogatását egyensúlyba kell hozni.

Az indiai piacok bizonytalanul reagáltak csütörtökön, üdvözölték ugyan Szingh kormányfői megbízatását, csalódottan fogadták viszont, hogy nem tervezi a legértékesebb vállalatok teljes privatizációját.

A bombayi értéktőzsde fő mutatója (BSESN) 0,3 százalékkal csökkent azután, hogy Szingh bejelentette: a kormány meg akarja tartani India vezető állami olajvállalatát (ONGC). Szingh, aki korábban az indiai központi bank elnöke is volt, azt mondta, hogy csak a veszteséges állami cégeket fogják privatizálni, terveiben nem szerepel az állami bankok magánosítása sem.

Szingh szerdán késő este kapott kormányalakítási megbízást Abdul Kalm államfőtől, azután, hogy a választásokon győztes Indiai Nemzeti Kongresszus Párt (INK) vezére, Sonia Gandhi visszalépett a jelöltségtől.