Erősödik a japán gazdaság

MTI
2004.05.21. 15:07
A japán kormány pénteken publikált májusi jelentésében megismételte az április értékelésben hangoztatott véleményt, miszerint a gazdaság tartósan növekszik és javulás tapasztalható a vállalati szektorban.

A májusi jelentésből kimaradt az utalás a jen- drágulás előző havi jelentésben szereplő kedvezőtlen hatására, azóta ugyanis a japán valuta - a dollárhoz viszonyított - árfolyama 115 jen körüli szintre esett. Április közepén az árfolyam 103,4 jennel megközelítette a négy éves rekordot.

Az év első három hónapjában a nemzeti termék 1,4 százalékkal bővült, ami 5,6 százalékos éves növekménynek felel meg. Ezzel már a nyolcadik hónapja folyamatos az élénkülés. A tokiói kormány tartós folyamatra számít, bár ébersége int a globális világgazdaságot sújtó magas olajárak miatt.

A foglalkoztatási helyzetet a kormány változatlanul nehéznek minősíti, amely azonban javul. Márciusban három éves mélypontra süllyedt a munkanélküliség 4,7 százalékkal, szemben az év elején mért 5,5 százalékos szinttel.

A Nemzetközi Valutaalap regionális képviselője szerint az IMF feljavíthatja a japán gazdaság idei évre szóló GDP növekedési kilátását 4 százalékra a korábban megadott 3,4 százalékról.