Adócharta aláírására hívja a képviselőket az SZDSZ

MTI
2004.06.01. 16:38
Az SZDSZ saját adóchartája közös aláírására hívja szerdára a parlamenti képviselőket. A lépéssel a politikai erők együttesen garantálhatnák, hogy hosszú távon is elkötelezettek az adók folyamatos és kiszámítható csökkentése mellett - olvasható a párt közleményében. A levélben a szabad demokrata politikusok örömüket fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt hetekben több szocialista és konzervatív politikus is úgy nyilatkozott: fontosnak tekinti az adók csökkentését. "Mégsem lehet kizárni, politikustársaink újsütetű lelkesedése az adócsökkentés iránt nem más, mint kampányfogás. (...) Ezért mi, liberálisok kidolgoztuk az adóchartát, amelynek aláírói vállalják, hogy elkötelezettek az adócsökkentés végrehajtása érdekében" - írja Kuncze Gábor pátelnök és Pető Iván a SZDSZ országos tanácsának elnöke.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese korábban úgy nyilatkozott: a fideszes képviselők a felkérés ellenére nem írják alá az SZDSZ "kampánychartáját". A politikus közölte: az SZDSZ két éve kormánypárt, ez idő alatt lett volna lehetősége az adók csökkentésére, ezzel szemben minden alkalommal megszavazta az adóemeléseket, többek között az illeték 50 százalékos emelését, az áfakulcsok 15, illetve 25 százalékra történő növelését, valamint a gépjárműadók emelését.

Ha komolyan gondolják a pártok adócsökkentési javaslataikat, akkor kezdjük egy olyan adófajta eltörlésével, ami erkölcstelen, igazságtalan és gazdasági haszna sincs, hiszen a költségvetésnek nem jelent komoly kiesést - jelentette ki Herényi Károly kedden Tapolcán, megismételve az MDF kjorábbi, az örökösödési illeték eltörlésére vonatkozó javaslatát.