Piroska
-10 °C
1 °C

Ukrajna államilag ellenőrzi a benzinárakat

MTI
2004.06.02. 14:18
Ukrajna állami ellenőrzést vezet be, és mintegy 30 ezer tonna benzin gyors importjával igyekszik stabilizálni a benzinárakat, csökkenteni a fogysztói pánikot a múlt havi több mint 40 százalékos benzinár-emelkedést követően. Az energiaügyi miniszter szerdán úgy nyilatkozott, hogy jelenleg tárgyalnak az Ukrnafta és a Naftogaz cégekkel 25-30 ezer tonna benzin importjáról és tartalékokat is bevetnek az üzemanyagárak stabilizálására. A pótlólagos benzinimport idejéről a miniszter nem szólt.

A múlt héten az ukrán kormány betiltotta a finomított olajtermékek exportját. A miniszter nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a kormány tervezi-e kiterjeszteni a tilalmat, azt azonban elmondta, hogy szigorítják a szerződéses finomított olajexport hatósági ellenőrzését is. A kormány egyúttal maximalizálni akarja a benzin- és üzemanyagárat, és felhatalmazza a helyi hatóságokat az árellenőrzés szigorítására. Az intézkedések azonnali hatályúak.

Ukrajna olajfinomítóinak többségét orosz olajcégek ellenőrzik, amelyek szeretnék növelni exportjukat Közép- és Kelet-Európába. Közgazdászok szerint a növekvő benzinárak fokozhatják az inflációt és alááshatják a makrogazdasági stabilitást Ukrajnában. Ukrajna 10-12 millió tonna olajat termel évente, tavaly a hat ukrán finomító 21,99 millió tonna olajat finomított, 3,8 millió tonna benzint és 6,3 millió tonna dízelolajat állított elő.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.