Csökkent a kőolaj ára

MTI
2004.06.02. 23:08
Szerdán csökkent a kőolaj szabadpiaci ára, miután a piac várakozásai szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) csütörtöki bejrúti tanácskozásán a kitermelési kvóták emeléséről fog dönteni.

A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a júliusi jegyzésű északi-tengeri Brent olajfajta hordójának ára 2,22 dollárral 36,86 dollárra csökkent. Kedden 2,50 dollárral 13 éves csúcsra, 39,12 dollárra nőtt az ár a hétvégi szaúd-arábiai terrormerényletek okozta aggodalmakra reagálva.

A New York-i árupiacon (NYMEX) júliusi lejáratra a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) olajfajta ára 40 dollár alá csökkent hordónként: 2,38 dollárral 39,95 dollárra. Kedden még 42,45 dollár volt az ár, 2,50 dollárral magasabb az egy nappal korábbinál.

A piac arra számít, hogy az OPEC abban fog megállapodni, hogy a kitermelést napi 2,5 millió hordóval, azaz 11 százalékkal emelik.

Az OPEC - beleértve a kvótaszabályozás alá nem eső Irakot is - napi 28 millió hordó olajat termel - mondta Purnomo Yugiantoro, a kartell indonéz elnöke szerdán sajtóértekezletén.

Ez a mennyiség az OPEC teljes termelési kapacitásának 88 százaléka. A kartell csütörtökön kezdődő bejrúti értekezletén megvizsgálják, hogy mely országok rendelkeznek még tartalékkapacitással.

Az Egyesült Arab Emírségek - amely Szaúd-Arábia mellett az OPEC egyetlen jelentős tartalék-kapacitással rendelkező tagországa - júniusban napi 400 ezer hordóval tervezi növelni kitermelését, meglévő kvótájához képest - közölte Obaid bin Szaif an-Naszri olajipari miniszter. Az OPEC-nek napi több mint 2 millió hordóval kellene növelnie kitermelését a vágtázó árak megzabolázására: az energiahordozó ára kedden New Yorkban 21 éve óta a legmagasabb szintre, hordónként 42,45 dollárra emelkedett.

"A jelen körülmények között a kvótaemelésnek napi 2 millió hordó fölött kellene lennie ahhoz, hogy foganatja legyen, ezt azonban meg kell vitatni Bejrútban" - hangsúlyozta. A tíz kvótakötelezett ország összkvótája - Irak nélkül - napi 23,5 millió hordó.

Szaúd-Arábia olajipari minisztere ismételten a kitermelési kvóta napi 2,5 millió hordós, vagyis 11 százalékos emelését - szorgalmazta.